Condimente și mix-uri

 

CONDIMENTE ATIFCO

 

Piperul negru provine de la planta de piper care poate creşte până la 10 metri lungime in zonele cu clima caldă tropicală. Când planta are vârsta de trei până la patru ani aceasta face bucheţele de flori mici şi albe care se transformă în mici fructe cunoscute drept boabe de piper. Piperul negru se foloseşte în diverse produse culinare dar și medicamente şi produse cosmetice, iar uleiul de piper este folosit ca ulei de masaj ayurvedic sau în anumite tratamente de frumuseţe.

Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare. Procedeul este numit topire industrială prin care fructele de piper roşu sunt înmuiate în apă timp de o săptămână pentru ca învelişul să se înmoaie şi să cadă, se înlătură toate urmele de înveliş  iar boabele astfel decojite sunt puse la uscat. Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri.

Usturoiul este folosit în ciorbe care conțin legume și carne, cum ar fi ciorbă de burtă sau ciorbă rădăuțeană făcută cu pui, nelipsit de la friptura cu mămăliga, delicios în sosuri și până și tradiționalii mici românești și cârnați își datorează gustul suculent și savuros unei cantități generoase de usturoi. Totodată este și un minunat antibiotic natural.

 

 

Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi. Frunza verde de pătrunjel tocată mărunt se poate adăuga la orice mâncare gătită, la sfârşit, după ce prepararea termică s-a încheiat sau poate fi folosită la prepararea salatelor.

Oregano merge de minune în orice preparat ce conține roșii. Se potrivește și pe lângă carne și legume, în pizza, peste broccoli și conopidă sau în omlete. Trebuie adăugat la sfârșit ca să-și păstreze aromele intense. Oregano uscat se freacă puțin în palme înainte să fie pus în mâncare. Astfel, acesta își va elibera uleiurile esențiale și aroma.

Mărarul este un ingredient potrivit pentru salatele de roșii, ouă, pui sau cartofi,  peste legume, precum ciuperci, sparanghel, fasole, sfeclă roșie , tomate.  Sosurile pe bază de mărar sunt delicioase și parfumate. La mâncărurile din fructe de mare sau pur și simplu ca un sos de întins de pâine poți pune puțin unt într-un blender cu câteva frunze de mărar. În cazul aperitivelor din legume crude se prepară un sos din iaurt și mărar. Mărarul poate fi folosit inclusiv în compoziția hamburgerilor pentru a aroma carnea. Mărarul poate fi adăugat în supe pentru un plus de savoare sau în diverse sosuri precum sosul Pesto.

Foile de dafin se folosesc în pregătirea mâncărurilor cu carne de pasăre, vită, porc sau pește, în cele cu legume, mai ales în cele cu fasole sau mazăre, boabe sau păstăi. Se combina foarte bine cu cartofi, risotto-uri, crustacee, carne de pasăre, roșii sau linte.
Poate fi adăugat și în budincile de orez și în alte budinci cu lapte. Dafinul în supe, sosuri, feluri principale și chiar în băuturi, va da în final un gust special. În cazul marinării cărnii se pun câteva frunze de dafin în sosul pentru marinată.

Cimbrul proaspăt sau uscat, dă o esență vie de aromatizare la supe, tocane și legume. Tocat proaspăt sau uscat și combinat cu pătrunjel și frunze de dafin, cimbrul este inclus în combinația franceză de plante numită “buchet garni”, folosită pentru tocane și supe. Este intrebuințat în diferite preparate culinare, mai ales în mancarea de fasole sau cea de linte. Frunzele si tulpinile întregi de cimbru se introduc în borcanele în care se murează varza și castraveții.

Leușteanul poate fi adăugat în supe, tocănițe, mixuri de legume sau de legume și carne, în salate, în mâncăruri pe bază de carne, cartofi și roșii. Se potrivește foarte bine cu ouă, creme de brânză, morcovi, mere, cartofi, pui, ciuperci, carne de porc, orez, roșii, porumb, carne de miel.

Coriandru boabe. Semintele rotunde de coriandru (fructele plantei) au un gust dulce-amărui, ușor iute. Se pot folosi ca atare sau măcinate și se conservă în locuri uscate, la întuneric, ferite de umezeală și curenți de aer. Frunzele de coriandru proaspete se pot folosi și ele drept condiment. Sunt de nelipsit în murături și din mixurile și amestecurile indiene.

Boabe de muștar sunt folosite pentru asezonarea cărnii afumate, a vânatului și a marinatelor de pește. Muștarul servește drept protecție în cazul prelucrării termice a cărnii și a peștelui. El împiedică scurgerea sucului din carne, lucru care face carnea suculentă, moale și aromată. Boabele de muștar dau un gust deosebit castraveșilor murați și altor murături în oțet. Se poate prepara inclusiv pastă de muștar în casă.

Boiaua de ardei (Paprika) este o pudră fină obținută prin pisarea anumitor varietăți de ardei (Capsicum annuum). Boiaua se produce din ardei copti până se rumenesc, numiți uneori “pimento” – aceiași care se folosesc la umplutul măslinelor. Pudra poate varia în culoare de la roșu-aprins la maro-ruginiu. Aroma este dulce, puțin înțepătoare iar gustul variază de la dulce pănă la foarte iute. Este perfectă pentru mâncărurile iuți și condimentate dar și pentru tocane și unele ciorbe.


Piper negru macinat 17g

Piper alb macinat 17g

Patrunjel 8g

Marar 8g

Foi de dafin 5g

Coriandru boabe 15g

Busuioc 8g

Boia de ardei dulce 17g

Piper negru boabe 17g

Usturoi granulat 15g

Oregano 8g

Ienibahar boabe 10g

Cimbru 8g

Leustean 6g

Mustar boabe 20g

Boia de ardei iute 17g

 

MIXURI ȘI BAZE PENTRU MÂNCĂRURI

 

Mixurile de condimente pentru supe, ciorbe, fripturi, sarmale, aduc un plus de savoare și ajutor în bucătărie.


 

MURĂTURI ATIFCO